Produkty spożywcze, które zapobiegają nowotworom

Choroby nowotworowe uznane zostały za ,,plagę” naszych czasów. Za główne przyczyny ich powstawania uznaje się szybkiego tempa życia, stres, niewłaściwą dietę oraz bardzo niską lub zerową aktywność fizyczną, a także genetyczne obciążenia.  Jeżeli będziemy wykonywać regularne badania profilaktyczne oraz unikać stresu i zdrowo się odżywiać – to jesteśmy w stanie nawet kilkukrotnie zminimalizować ryzyko zachorowania na niektóre typy chorób nowotworowych.
Wiele produktów spożywczych znanych ludzkości od tysięcy lat wykazuje bardzo silne działanie antynowotworowe, dlatego warto je włączyć do swojej codziennej diety.

 

Poniżej przedstawiono siedem produktów spożywczych o działaniu antynowotworowym

 

  1. Pestki z owoców migdałowca oraz moreli i brzoskwiń – słyną one z bardzo wysokiej zawartości witaminy B17 nazywanej także amigdaliną, która pochodzi z Ameryki Łacińskiej i jest uznawana w niektórych krajach za jeden z najskuteczniejszych, niekonwencjonalnych zarazem leków w walce z chorobami nowotworowymi.
  2. Podroby – chociaż w diecie antynowotworowej mięso nie należy do szczególnie polecanych składników pokarmowych – zwłaszcza jego czerwona odmiana – to jednak podroby takie jak wątróbka, serce czy żołądki drobiowe wykazują bardzo bogate właściwości odżywcze oraz stanowią źródło niezbędnych substancji odżywczych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych narządów w ludzkim organizmie,. Ponadto ich regularne spożywanie pozwala kilkukrotnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
  3. Aloes – cudowna roślina o kompleksowym działaniu. Słynie nie tylko  z cennych właściwości odmładzających, odkażających oraz odchudzających – ale stanowi także doskonałą broń w walce z chorobami nowotworowymi.  Swoje działanie antyrakowe zawdzięcza zwłaszcza bardzo wysokim dawkom antyoksydantów, które wykazują niezwykle skuteczne działanie w walce z wolnymi rodnikami – odpowiedzialnymi w głównej mierze za procesy starzenia się organizmu oraz choroby nowotworowe.
  4. Zielona herbata – to bogactwo przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym, a także cenne źródło witaminy C oraz polifenoli. Bardzo skutecznie pomaga obniżyć ryzyko pojawienia się na przykład nowotworu trzustki oraz chorób układu sercowo – naczyniowego. Ponadto zielona herbata to strażnik szczupłej sylwetki oraz prawidłowej masy ciała, której zachowanie jest kluczowym czynnikiem w uniknięciu niektórych typów nowotworów.
  5. Płatki zbożowe oraz pełnoziarniste pieczywo – będące źródłem witaminy B, która chroni między innymi przed pojawieniem się nowotworów jelita, gruczołu piersiowego oraz odbytu.
  6.  Woda – spożywanie dużych ilości wody w czystej postaci lub wzbogaconej sokiem z cytryny pomaga usunąć szkodliwe toksyny z organizmu oraz oczyścić z nich drogi moczowe, dlatego bardzo skutecznie pomaga zapobiegać , na przykład nowotworowi pęcherza moczowego.
  7. Czerwone wino – chociaż w diecie antynowotworowej powinno się zdecydowanie unikać nadmiernego spożywania alkoholu, to jednak czerwone wino stanowi bardzo skuteczną broń w walce z rakiem jelita grubego. Dzięki zawartości resweratrolu, który jest bardzo silnie działającym antyoksydantem możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka nawet kilkukrotnie. Oczywiście terapia czerwonym winem nie oznacza wypijania jego bardzo dużych ilości, a jedynie maleńkie dawki.